تاریخچه دسته های محرم در بیجار گروس
در بیجار گروس، دسته های عزاداری سنتی از روز هفتم ماه محرم با اجتماع در مساجد، حسینیه ها و تکایا و عبور از خیابان ها در ساعات عصر و شب اقدام به برگزاری مراسم سینه زنی، زنجیرزنی و عزاداری کرده و مرثیه خوان ها و مداحان اهل بیت (ع) در شرح وقایع عاشورا و مناقب امام حسین (ع) و یارانش مداحی می کنند.
تعزیه خوانی یکی دیگر از آیئین های سنتی در ماه محرم است که بیشتر در روستاهای این شهر برگزار می گردد.
تعزیه خوانی،حرکت دستجات عزاداری،خاکی ترین آیین عاشورایی،بیجار
یکی از مراسمات تعزیزیه خوانی که مختص شهر بیجار است و در شب های هفتم تا دهم ماه محرم در دستجات عزاداری اجرا می شود مراسم “شمر خوانی” یا همان تعزیه با حضور شمر و یاران بازمانده امام حسین(ع) است.
شمر خوانی،تعزیه خوانی،سنتی های دهه اول محرم،بیجار بام ایران
علم گردانی یکی دیگر از مراسمات سنتی ماه محرم در شهرستان بیجار است که مختص روستای دارغیاث می باشد.
خاکی ترین آیین عاشورایی در بیجار
عزاداری و سوگواری مردم بیجار در روز عاشورا با مراسم گل گیری به اوج خود می رسد.
خاکی ترین آیین عاشورایی،گل گیران،سنت های دهه اول محرم،بیجار بام ایران
این مراسم تاریخی و کهن که برگرفته از تمدن غنی و اسلامی مردم مسلمان کردستان است و هر ساله در روز عاشورای حسینی برگزار در بیجار برگزار می شود و مردم این شهرستان با برگزاری این مراسم تاریخی و مذهبی که برگرفته از عشق و علاقه به سرور و سالار شهیدان در روز عاشورای حسینی است در سوگ شهادت امام حسین(ع) و یاران باوفایش مینشینند.
مراسم سنتی گل گیران،خاکی ترین آیین عاشورایی،بیجار بام ایران
مردم خطه دیار گروس در روز عاشورا و بر اساس باور های سنتی که که از گذشتگان و نیاکان دورشان باقی مانده است، معتقدند در روزی که امام حسین (ع) به شهادت رسیدند، اجدادشان برای کمک به ایشان راهی صحرای کربلا شدند، ولی در میانه راه متوجه شدند که امام حسین (ع) به شهادت رسیده است. به همین دلیل، آنها با مالیدن خاک و گل به سر و بدنشان شروع به عزاداری میکنند و این رسم از آن زمان باقی مانده است.
خاکی ترین آیین عاشورایی،بیجار بام ایران،سنت های دهه اول محرم در بیجار گروس
مقدمات برگزاری مراسم دو هفته قبل از روز عاشورا و با تهیه خاك رس از دشت های اطراف شهر و الك كردن آن آغاز می شود و در روز عاشورا گل مخصوص این مراسم در داخل ظرف های مختلف تهیه و با مخلوط کردن با آب و گلاب در اختیار عزاداران قرار داده می شود.
عزاداران نیز با گل به سر كردن به سوگ سرور و سالار شهیدان ابا عبدالله حسین (ع) می نشینند.
آتش زدن خیمه ها به عنوان نمادی از خیمه های فرزندان امام حسین (ع) در روز ظهر عاشورا یکی دیگر از مراسمات مردم عزادار در روز عاشورا است.
ادای نذورات بر اساس توانایی و تمکن مالی به نام حضرت امام حسین(ع) و حضرت ابوالفضل(ع) در این ایام به ویژه ظهر عاشورا از دیگر آئیین های ماه محرم در بیجار است.
از دیگر مراسمات این منطقه پخت حلیم نذری در ایام ماه محرم و صفر است که توسط خانواده ها و هیئت های مذهبی پخت میشود.
خانواده های بیجاری از ماه ها قبل شروع به خرید گندم مرغوب منطقه میکنند و با آسیاب کردن این گندم ها مخلوط بلغوری را به دست می آورند و در ایام ماه محرم و صفر با پخت حلیم نذری و پخش کردن آن در بین مردم کوچه و محل با مظلومیت و غربت اباعبد الله الحسین هم نوایی میکنند.